BAANA

Baana

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Pekka Hännine (1 ja 3) ja KSV.

Pyöräilijät suihkivat läpi keskustan vanhassa ratakuilussa
Sijainti: Kamppi, Helsinki
Suunnittelu: mm. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto (arkkitehti Kirsi Rantama, arkkitehti Kajsa Lybeck ja arkkitehti Pia Kilpinen sekä projektipäällikkö, arkkitehti Ilpo Forssen ) sekä Loci maisema-arkkitehdit oy (Krista Muurinen, Pia Kuusiniemi, Leena Buller, Liisa Dahlqvist)

Kevyen liikenteen väylä Baana yhdistää kantakaupungin itäisen ja läntisen osan ja mahdollistaa nopean liikkumisen polkupyörällä Helsingin keskustan halki autoilta turvassa. Se on myös Keskuspuiston jatke, ja liittää metsän ja meren toisiinsa.

1,3 kilometrin mittainen Baana on rakennettu entiseen 1870-luvulla louhittuun satamaradan jyhkeään kuiluun. Väylällä on omat kaistat polkupyörille ja jalankulkijoille useita levähdyspaikkoja ja ympäristötaidetta. Viihtyisyyttä on lisätty istuttamalla 180 puuta, 4000 pensasta, köynnöksiä ja perennoja. Koripallo-, pöytätennis- ja petankkikentät sijoittuvat Marian sairaalan läheisyyteen. Baanan pohjoispäässä sijaitsevat puolestaan suuret kulttuurilaitokset Musiikkitalo ja Nykytaiteen museo Kiasma. Baana on myös kulttuurin näyttämö.

Baana avattiin 2012, ja se on ollut hyvin suosittu: 2013 sitä käytti 665 000 ja parhaina viikkona yli 30 000 pyöräilijää. Baana onkin herättänyt laajaa kansainvälistäkin huomiota ja kiitosta. Baana ideoitiin kaupungin, asukkaiden ja alan opiskelijoiden yhteistyönä. 2014 Baana palkittiin Euroopan kaupunkien julkisten tilojen kilpailussa.