BROMARVIN EKOKYLÄ

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Bruno Erat 1, 3, Pekka Hänninen 2, 4

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Bruno Erat (1 ja 3) ja Pekka Hänninen (2 ja 4)

Ekologista täydennysrakentamista maaseudulla
Sijainti: Bromarv, Raasepori
Suunnittelija: arkkitehti Bruno Erat, 2006

Bromarvin ekokylä on paikallisen Marttayhdistyksen käynnistämä hanke, jonka tarkoitus on tuottaa ekologisesti kestävää asumista maaseudulla sekä turvata kirkonkylän palveluiden säilyminen houkuttelemalla sinne uusia asukkaita. Ekokylässä on 20 asuntoa sekä yhteistila ja muutamia liiketiloja, joissa työskentelee mm. parturi-kampaamo.

Ekokylän uudisrakennukset sijoittuvat kyläraitin varteen täydentäen olemassa olevaa kylärakennetta. Rakentamiselta säästettiin pieni muinaisranta. Kylä lämpiää oman hake- ja aurinkovoimalan avulla. Jätevedet erotellaan harmaisiin sekä mustiin ja puhdistetaan paikallisesti. Ekokyläläisillä on mahdollisuus palstaviljelyyn.

Rakennusten lähtökohtana ovat rakenteiden luonnonmukaisuus, hengittävyys, korjattavuus, asuntojen muunneltavuus sekä aurinkoenergian passiivinen hyödyntäminen. Asunnoissa on painovoimainen ilmanvaihto, jota on vahvistettu märkätilojen osalta koneellisella poistoilmanvaihdolla. Suunnittelun aluksi Bruno Erat tutki bromarvilaisten vanhojen rakennusten ikkunoita, löytääkseen ekokylän rakennuksille oikean hengen.

Kohteesta lisää:
Eratin toimiston kotisivut
Kestävä kylä pohjoisissa olosuhteissa -tutkimus


Näytä Eko-Boxi suuremmalla kartalla