Aihearkisto: Uusiutuvat energiamuodot rakentamisessa

YMPÄRISTÖTALO

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Pekka Hänninen

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Pekka Hänninen

Energiatehokas toimistorakennus tuottaa viidenneksen energiastaan
Sijainti: Viikinkaari 2a, 00790
Suunnittelu: arkkitehti Kimmo Kuismanen / Arkkitehtitoimisto AB Case Consult Ltd, 2011

Ympäristötalo (6500 m2) oli valmistuessaan Suomen energiatehokkain toimistorakennus. Sen lämmitysenergian ja sähkön kulutusten tavoite on 70 kWh/m2, joka on alle puolet vastaavan tyyppisen rakennuksen kulutuksesta.

Rakennusvaipan pinta-ala minimoitiin ja runko toteutettiin hyvin energiatehokkaana: mitattu ilmanvuotoluku on vain 0,56 litraa tunnissa ja kaikkien ikkunoiden ja lasiseinien u-arvo 0,8. Eteläjulkisivu on luonnonmukaisesti älykäs: kaksoisjulkisivu varjostaa kesällä, mutta päästä talviauringon lävitseen. Kesäisin julkisivun välitila tuulettuu painovoimaisesti, talvella se kerää auringon lämpöä ja toisaalta suojaa tuulen viilentävältä vaikutukselta. Julkisivuun on liitetty aurinkosähköpaneeleja, jotka tuottavat viidenneksen talon energiatarpeesta. Niiden nimellisteho on 60 wattia. Lisäksi tuuliturbiinit tuottavat hieman sähköä. Kesäinen jäähdytysenergia otetaan kalliosta 25 porakaivon avulla.

Rakennuksessa on paljon energiatehokkuuteen tähtääviä yksityiskohtia. Työhuoneiden valaistusta ohjaava automatikkaa sammuttaa valot luonnonvalon ollessa riittävä tai kun huone ei ole käytössä. Osastoitu ilmanvaihto on automatisoitu toimimaan tarpeen mukaan ja vedenkulutusta hillitään alhaisella vedenpaineella. Portaikko on suunniteltu hissiä houkuttelevammaksi ja pyöräilijöille on hyvät pukeutumis- ja säilytystilat. Ala-aulan näytöltä voi seurata rakennuksen sen hetkistä energiankulutusta ja -tuotantoa. Vastaavien monitorien on todettu ohjaavan käyttäjiä energiatehokkuuteen.

Kohteesta lisää:
Viikin ympäristötalo -pdf
www.hel.fi
www.stadinilmasto.fi

HIILINEUTRAALI HARAKKA

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Pekka Hänninen

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Pekka Hänninen

Harakassa voi tutustua uusiutuviin energiamuotoihin
Sijainti: Harakan saari, Helsinki
Toteutus: Helsingin ympäristökeskus, näyttely ja energialuontopolku arkkit.yo Pekka Hänninen, 2012

Helsingin ympäristökeskuksen Harakan saarella toimiva luontokeskus pyrkii hiilineutraaliksi.  Uusiutuvien energiamuotojen sekä energiatehokkuuden parantamisen avulla luontokeskuksen ostoenergian kulutus on pudonnut noin 60 prosentilla. Hiilidioksidipäästöt ovat pudonneet samassa suhteessa.

Hiilineutraali Harakka -hanke kerää ja jakaa tietoa uusiutuvista energiamuodoista. Saarella toimii Suomen ensimmäinen energialuontopolku, jolla voi tutustua muun muassa aurinkosähköpaneeliin, aurinkolämpökeräimeen, aurinkopuhaltimeen, pientuulivoimalaan, ilmalämpöpumppuun sekä muihin energiansäästöön ja pienempään hiilijälkeen ohjaaviin laitteisiin. Lisäksi saarella on energialuontopolkua taustoittava Hiillostamme palloa  -näyttely ilmastonmuutoksesta, hiilidioksidipäästöistä ja eri energiamuodoista.

Saarelle ja näyttelyyn on vapaa pääsy, mutta venekyydistä joutuu maksamaan muutaman euron. Vene liikennöi kesäkaudella Ullanlinnan laiturista n. 30 minuutin välein.

Kohteesta lisää:

www.hel.fi

AS OY HELSINGIN SALVIA

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Pekka Hänninen

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Pekka Hänninen

Parvekkeisiin liitetyä aurinkovoimaa
Sijainti: Tilanhoitajanjaari 23, Viikki, Helsinki
Suunnittelu: arkkitehti Reijo Jallinoja, 2003

Arkkitehti Reijo Jallinojan suunnittelema As oy Helsingin Salvia on ensimmäinen aurinkosähköä tuottava asuinkerrostalo Suomessa. 240 neliömetrin aurinkosähköpaneelisto tuottaa vuosittain noin 10 MWh sähköä, joka kattaa neljänneksen rakennuksen kiinteistösähköstä (mm. laitteet, yleisten tilojen valaistus, hissit, taloyhtiön sauna). Aurinkopaneelit on jaettu kahteen nimellisteholtaan 12 kW kenttään, joista toinen on suunnattu etelään ja toinen länteen. Paneelit ovat pystyasennossa, jolloin ne hyödyntävät myös matalalta paistavaa talviaurinkoa.

Aurinkopaneelien ottaminen osaksi rakennuksen arkkitehtuuria on tehty nerokkaalla tavalla: aurinkokennot korvaavat lasisten parvekekaiteiden umpiosia.

Kohteesta lisää:
www.viikinuusiutuvaenergia.net
Eko-Viikkin loppuraportti

EKO-VIIKKI

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Pekka Hänninen (1, 2, 4 ja 5) ja KSV (3)

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Pekka Hänninen (1, 2, 4 ja 5) ja KSV (3)

Uusiutuvia energiamuotoja ja kaupunkiviljelyä
Sijainti: Helsinki, Viikki
Suunnittelija: arkkitehti Petri Laaksonen (kilpailuvaihe) ja Helsingin kaupunki, 1994–2002

Eko-Viikki on toistaiseksi laajin Suomessa toteutettu kestävän rakentamisen hanke. Alue on 23 hehtaaria ja asukkaita on 2 000. Alueella on melko hyvät palvelut ja joukkoliikenneyhteydet sekä työpaikkoja.

Eko-Viikki perustuu 1994–1996 järjestetyn yleisen arkkitehtikilpailun voittaneeseen Petri Laaksosen ehdotukseen, jossa talorivit on suunnattu lounasta kohden aurinkoenergiaa passiivisesti ja aktiivisesti hyödyntäen. Sormimaiset viheralueet työntyvät etelästä asuinalueelle. Rakennusten toteuttamiseen kehitettiin erityinen pisteytysjärjestelmä, joka liitettiin tontinluovutusehtoihin. Rakennusten lämmitysenergian ja veden kulutus ovat alhaisemmat kuin aikalaisverrokkikohteissa. Viljelypalstat ja ympäröivät virkistysalueet sekä hyvät palvelut mahdollistavat luonnonläheisen ja kestävän elämäntavan toteuttamisen urbaanissa ympäristössä.

Vaikka Eko-Viikki ei mm. rakennusten energiatehokkuuden suhteen vastaa nykyisiä ekologisia kriteerejä, se tarjoaa silti runsaasti käyttökelpoisia esimerkkejä ja tutkimustietoa. Eko-Viikin oli tarkoitus olla malli, jota voi monistaa muille asuinalueille. Valitettavasti tämä tavoite ei ole toteutunut.

Lisätietoa:

Eko-Viiki esittely Helsingin kaupungin sivuilla
Eko-Viikin ja Latokartanon esite
Eko-Viikin seurantaprojektin loppuraportti
www.viikinuusiutuvaenergia.net

Takaisin kestävän yhdyskuntasuunnittelun teemasivulle.


Näytä Eko-Boxi suuremmalla kartalla

LANTTI-TALO

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Yrjö Suonto (1) ja Aalto yliopisto puurakentaminen (2 ja 3)

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Yrjö Suonto (1) ja Aalto yliopisto puurakentaminen (2 ja 3)

Nollaenergiapientalo asuntomessuilla
Sijainti: Sartrenkuja 1, Vuores, Tampere
Suunnittelu: Aalto-yliopisto Puurakentaminen, 2012

Lantti-talo on Suomen ensimmäinen nollaenergiapientalo. Se on puurakenteinen  ja Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnittelema Tampereen Vuoreksen asuntomessuille. Se on perheasunnoksi jalostettu versio Luukku-talosta.

Lantti-talo tuottaa tarvitsemansa sähkön aurinkosähköpaneeleilla, ja se lämpiää aurinkolämpökeräimillä ja kaukolämmöllä. Talon kokonaisenergiankulutusta kuvaava E-luku on -1, eli se tuottaa vuositasolla vähän enemmän energiaa kuin kuluttaa. 60 m² aurinkopaneeli tuottaa 7000 kWh sähköä ja 8 m² aurinkokeräin 40 % lämpimästä käyttövedestä. Kesällä talo niin sanotusti lainaa ylimääräisen energian verkkoon ja talvella taas ottaa sen takaisin. Maalämmöllä Lantti-talon E-luku olisi ollut vieläkin parempi, mutta kaukolämpö oli investointina edullisempi.

Talon muoto on kompakti, ja se on hyvin eristetty. Seinissä on 450 mm ja ylä- ja alapohjissa 510 mm puukuitueriste, Talon ilmanvuotoluku on 0,3 l /h ja vähän sähköä kuluttavan ilmanvaihdon lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde 80 %. Ikkunoiden koko ja  suuntaus on harkittu huolella, niin että luonnon valosta saataisiin maksimihyöty, mutta kesäinen ylikuumeneminen vältettäisiin.

Sähkönkulutusta on minimoitu valitsemalla mahdollisimman energiatehokkaat laitteet ja koneet ja tuottamalla valaistus pääosin LED-valoilla. Kotona/poissa -kytkin laskee sähkönkulutuksen minimiin, silloin kun talossa ei olla.

Talon kustannukset nousivat vielä huomattavan korkealle. Sarjatuotannossa hinta putoaa. Elinkaaritarkastelussa hintaero tavanomaiseen taloon kuroutuu, koska energiankulutus on hyvin alhainen.

Kohteesta lisää: www.lanttitalo.fi

 


Näytä Eko-Boxi suuremmalla kartalla

LUUKKU-TALO

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Suomen asuntomessut (1 ja 4) ja Aalto yliopisto puurakentaminen (2 ja 3)

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Suomen asuntomessut (1 ja 4) ja Aalto yliopisto puurakentaminen (2 ja 3)

Nollaenergiatalo vapaa-ajan käyttöön
Sijainti: Mäntyharju
Suunnittelu: Aalto-yliopisto Puurakentaminen, 2009

Puurakenteinen vapaa-ajantalo Mäntyharjun loma-asuntomessuille. Siinä on hengittävät rakenteet ja koneellinen ilmanvaihto tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettuna. Ensimmäisiä nollaenergiataloja Suomessa: tuottaa auringon avulla (60 m² aurinkosähköpaneeleja ja 5 m² aurinkokeräimiä) vuositasolla yhtä paljon energiaa (8700 kWh) kuin mitä kuluttaa.

Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnittelema ja toteuttama täysin puurakenteinen ja siirrettävissä oleva Luukku-talo osallistui eurooppalaisten korkeakoulujen ekotehokkaan rakentamisen kymmenotteluun, Solar Decathlon Europe 2010 -kilpailuun Madridissa. Luukku-talo voitti kilpailussa arkkitehtuurin osakilpailun ja sijoittui kokonaiskilpailussa viidenneksi. Talo toimii Suomen olosuhteissa nollaenergiatalona ja Madridissa plusenergiatalona.

Energiatekniikan lisäksi rakennuksessa on kiinnitetty huomiota muihinkin kestävän rakentamisen kysymyksiin: käytetyt rakenteet varastoivat hiiltä, joka on poissa ilmakehää lämmittävästä hiilidioksidikuormasta. Rakennuksessa oli kilpailuvaiheessa oma harmaiden jätevesien käsittely.

Kohteesta lisää: www.sdfinland.com