EKO-VIIKKI

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Pekka Hänninen (1, 2, 4 ja 5) ja KSV (3)

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Pekka Hänninen (1, 2, 4 ja 5) ja KSV (3)

Uusiutuvia energiamuotoja ja kaupunkiviljelyä
Sijainti: Helsinki, Viikki
Suunnittelija: arkkitehti Petri Laaksonen (kilpailuvaihe) ja Helsingin kaupunki, 1994–2002

Eko-Viikki on toistaiseksi laajin Suomessa toteutettu kestävän rakentamisen hanke. Alue on 23 hehtaaria ja asukkaita on 2 000. Alueella on melko hyvät palvelut ja joukkoliikenneyhteydet sekä työpaikkoja.

Eko-Viikki perustuu 1994–1996 järjestetyn yleisen arkkitehtikilpailun voittaneeseen Petri Laaksosen ehdotukseen, jossa talorivit on suunnattu lounasta kohden aurinkoenergiaa passiivisesti ja aktiivisesti hyödyntäen. Sormimaiset viheralueet työntyvät etelästä asuinalueelle. Rakennusten toteuttamiseen kehitettiin erityinen pisteytysjärjestelmä, joka liitettiin tontinluovutusehtoihin. Rakennusten lämmitysenergian ja veden kulutus ovat alhaisemmat kuin aikalaisverrokkikohteissa. Viljelypalstat ja ympäröivät virkistysalueet sekä hyvät palvelut mahdollistavat luonnonläheisen ja kestävän elämäntavan toteuttamisen urbaanissa ympäristössä.

Vaikka Eko-Viikki ei mm. rakennusten energiatehokkuuden suhteen vastaa nykyisiä ekologisia kriteerejä, se tarjoaa silti runsaasti käyttökelpoisia esimerkkejä ja tutkimustietoa. Eko-Viikin oli tarkoitus olla malli, jota voi monistaa muille asuinalueille. Valitettavasti tämä tavoite ei ole toteutunut.

Lisätietoa:

Eko-Viiki esittely Helsingin kaupungin sivuilla
Eko-Viikin ja Latokartanon esite
Eko-Viikin seurantaprojektin loppuraportti
www.viikinuusiutuvaenergia.net

Takaisin kestävän yhdyskuntasuunnittelun teemasivulle.


Näytä Eko-Boxi suuremmalla kartalla