HALTIA – SUOMEN LUONTOKESKUS

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Pekka Hänninen

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Pekka Hänninen

Puurakenteinen näyttelyrakennus hyödyntää uusiutuvia energiamuotoja
Sijainti: Nuuksiontie 84, 02820 Espoo
Suunnittelu: arkkitehti Rainer Mahlamäki, 2013

Haltian keskeinen tavoite on alhainen hiilijalanjälki. Rakennuksen muoto on pyöreä, jolloin lämpöä haihduttavaa seinäpinta-alaa on vähän suhteessa tilavuuteen. Lisäksi rakennus on upotettu lounaisrinteeseen. Ikkuna–aukotuksessa on pyritty energiatehokkuuteen: suuri parveke varjostaa näyttelytilojen ikkunoita, jolloin viilennysenergian tarve pienenee. Rakennuksen maanpäälliset osat ovat puuta. Haltia on B-energialuokkaa, joka on hyvä runsaasti energiaa kuluttavalle näyttelyrakennukselle.

Haltia lämpiää kalliosta saatavan maalämmön sekä aurinkolämmön avulla. Kesäisin maalämpöjärjestelmää käytetään viilennykseen. Tilojen jäähdytyksessä saatava lämpö sekä aurinkokeräimen mahdollinen ylilämpö syötetään kallioperään, josta se osin saadaan takaisin talvella. Työpisteissä läsnäolotunnistimet ohjaavat sähkön käyttöä. Hissin jarrutusenergia otetaan talteen. Ilmanvaihto säätyy eri tilojen todellisen tarpeen mukaan. Näyttelytekniikkakin on toteutettu mahdollisimman energiatehokkaasti.

Rakennuksen käytön hiilijälkeä seurataan jatkuvasti. Seuranta antaa aikanaan arvokasta tietoa kestävästä rakentamisesta.

Kohteesta lisää:

www.haltia.com