INNOVATALO

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Jari Kiuru (1), Pekka Hänninen (2 ja 4) ja Kimmo Lylykangas (3)

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Jari Kiuru (1), Pekka Hänninen (2 ja 4) ja Kimmo Lylykangas (3)

Lähiötalon energiasaneeraus esivalmistetuilla puuelementeillä
Jupiterintie 12, Peltosaari, Riihimäki
Arkkitehti: Kimmo Lylykangas (saneeraus), 2011

Riihimäellä Peltosaaren lähiössä on kerrostalo muutettiin passiivitaloksi. Korjaushankkeen tavoitteena oli laskea tilojen lämmitystarvetta noin 50 kWh:ta 25 kWh eli puoleen. Keinoina käytettiin mm.  lisäeristämistä sekä koneellinen poistoilmanvaihdon korvaamista lämmöntalteenotolla varustetulla tulopoistoilmanvaihdolla.

Julkisivukorjaus toteutettiin TES-menetelmällä (timberbased element systems), jossa vanha julkisivu ja eristeet poistettiin ja korvattiin puisilla esivalmistetutilla 3 X 12 m pystyelementeillä. Myös uudet ilmanvaihdon tulokanavat on sijoitettu julkisivuelementteihin. Poisto tapahtuu vanhoja hormeja hyödyntäen.

Talosähkön kulutusta leikattiin mm. siirtymällä porrashuoneissa liiketunnistimiin ja LED valaisimiin. Investoinnin takaisinmaksuaika on 1,5 vuotta verrattuna vanhaan porrashuoneen valaisujärjestelmään. LED-valaisimien arvioitu kesto on jopa kymmeniä vuosia.

Esivalmistettujen julkisivuelementtien ansiosta asukkaiden ei tarvinnut poistua asunnoistaan korjauksen ajaksi. Korjausoperaatio kesti 5 kk. Toisaalta energiansäästön lisäksi asukkaat saivat vastineeksi paremmat sisäilmaolosuhteet. Vuokrat kohosivat 1,5 € / m2.

Lisää tietoa kohteesta:
www.puuinfo.fi/
www.ara.fi/