KAKSI EKOTALOA VIHDIN EKOKYLÄSSÄ

Vihdinekotalot

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Pekka Hänninen (1 ja 3) ja Bruno Erat (2).

Pieni, ekologinen ja edullinen
Sijainti: Vihdin ekokylä, Linnanniitty, Vihti
Suunnittelu: arkkitehti Bruno Erat 2011

Kahden Vihdin ekokylään suunnitellun talon keskeiset tavoitteet ovat vähäinen lämmitysenergian tarve, pieni hiilijalanjälki sekä edullinen hinta. Talot ovat kohtuukokoisia (140 m2), pohjaltaan liki neliönmuotoisia ja kaksi kerroksisia, jolloin ulkovaipan lämpöä haihduttava pinta-ala on mahdollisimman pieni suhteessa lattiapinta-alaan. Ulkovaipan pinta-alan optimointi säästää myös materiaaleja ja kustannuksia.

Passiivinen aurinkoenergian hyödyntäminen on talojen arkkitehtuurin lähtökohta. Ikkunat avautuvat etelään, jolloin lämmityskaudella matalalta paistava aurinko lämmittää huonetiloja. Kesällä pitkä terassin kattona toimiva räystäs estää korkealta paistavaa aurinkoa ylikuumentamasta sisätiloja.

Talon vaipan rakenteiden sekä ikkunoiden lämmön erityskyky vastaavat passiivitalotasoa. Seinärakenteet ovat höyrynsulkumuovittomat eli hengittävät. Passiivitalosta poiketen talossa on luonnollinen eli painovoimainen ilmanvaihto. Rakenteissa ja pintakäsittelyissä pyrittiin myrkyttömyyteen. Rakennusjätettä syntyi ennätysvähän: noin kuutio.

Talon lämmitysenergian tarve on noin neljännes verrattuna olemassa olevaan pientalokantaan. Tulisijat ja aurinkokeräimet on liitetty lämmönvaraaja. Varaajasta lämpöä siirretään huoneisiin vesikiertoisen lattialämmityksen välityksellä. Uusiutuvia energiamuotoja hyödyntäen asumisen hiilidioksidipäästöt jäävät pieniksi.