KALASATAMA

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Helsingin KSV

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Helsingin KSV

Urbaania sykettä kevyen ja julkisen liikenteen solmukohdassa
Sijainti: Helsinki, Kalasatama
Suunnittelija: Helsingin kaupunkisuunnitelu virasto, 2011–

Kalasataman alue Helsingissä on huomattavan laaja kaupunkirakentamiskohde: se on kolme kilometriä pitkä ja sinne asutetaan 20 000 ihmistä vuoteen 2035 mennessä. Työpaikkoja on tulossa 8 000. Kalasatamassa kestävyys perustuu pääosin kaupunkirakenteeseen: rakennetaan tiiviisti ja kiinni vanhaan.

Kalasatamasta on tarkoitus tehdä nukkumalähiön sijaan ympäri vuorokauden elävä kaupunginosa. Palveluiden suhteen Kalasatamasta on tulossa monipuolinen. Suuren ostoskeskuksen lisäksi sinne on suunnitteilla myös kivijalkakauppoja. Suvilahden nykyinen kulttuurikeskittymä jatkaa toimintaansa. Alueelle on tulossa puistoja, ja lisäksi lähistöllä sijaitsee huomattavia viheralueita. Palveluiden ja virkistysmahdollisuuksien puutteen ei siis pitäisi olla syy turhaan liikenteeseen.

Tulevien asukkaiden on helppo liikkua kestävästi: Kalasatamaa kiinnittyy metrorataan, raitiovaunu kiitää sen päästä päähän ja bussiyhteydet ovat hyvät varsinkin keskustaan ja Helsingin koillisosiin. Helsingin ydinkeskusta on kävelymatkan päässä. Pyöräillä sinne pääsee muutamalla polkaisulla. Pyöräteitä ja -kaistoja onkin tulossa alueelle tavallista runsaammin sekä säältä ja ilkivallalta suojattu pyöräparkki 2000 polkupyörälle Kalasataman keskukseen, jossa on myös metroseisake. Alueelle on tulossa autoton kortteli.

Energiatehokkuuden ja uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämisen suhteen alueella noudatetaan tavanomaista rakennustapaa.

Kohteesta lisää: www.uuttahelsinkia.fi/fi/kalasatama