KANGASALAN YHTEISKYLÄ

KANG

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Outi Palttala

”Yhteinen kylä syntyy yhdessä tekemisen ilosta ja voimavarojen yhdistämisestä.”
Sijainti: Kangasala
Suunnittelija: arkkitehti Outi Palttala ym, 1994–2002

Kangasalan yhteiskylä on 8 perheen suunnittelema ja pitkälti toteuttama ekokylä. Kylää leimaa yhteisöllisyys. Kylä sijaitsee maaseudulla 4 kilometrin päässä taajamasta. Osa kyläläisistä työskentelee kotonaan, mikä vähentää auton tarvetta. Lisäksi päivittäispalvelut löytyvät kohtuullisen läheltä, ja niiden luo on hyvät linja-auto- ja polkupyöräyhteydet.

Kylän keskellä on oma pieni hakevoimala, joka tuottaa kyläläisten tarvitseman lämmön. Voimalan yhteydessä on myös yhteistila juhlia ja kokouksia varten. Kylässä on oma vedenpuhdistamo, jonka ympäristöön laskemat puhdistetut vedet on mittauksissa todettu läheisen kunnallisen puhdistamon vesiä puhtaammiksi. Kyläläisillä on viljelypalstoja.

Rakennuksissa on pyritty energiatehokkuuteen luonnonmukaisin keinoin. Rakennukset on eristetty saman aikakauden normirakentamista paremmin. Luonnonmukaisten materiaalien lisäksi on käytetty paljon kierrätysmateriaaleja. Asunnoissa on kuivakäymälät.

Kylän ympäristökuormaa on tutkittu Kestävä kylä pohjoisissa oloissa -tutkimuksen yhteydessä, ja asukkaiden hiilijalanjälki on jopa neljännes keskivertosuomalaisen jäljestä mm. uusiutuvien energiamuotojen hyödyntämisen ja kestävien elämäntapojen ansiosta.

Kohteesta lisää:
www.yhteiskyla.net
Kestävä kylä pohjoisissa olosuhteissa -tutkimus

Takaisin kestävän yhdyskuntasuunnittelun teemasivulle.


Näytä Eko-Boxi suuremmalla kartalla