KELLOKAS

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Jussi Tiainen (1), Karin Kokfors (2) ja Pekka Hänninen (3, 4 ja 5)

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Jussi Tiainen (1), Karin Kokfors (2) ja Pekka Hänninen (3, 4 ja 5)

Muunneltavuutta ja kestävyyttä
Sijainti: Vanhakaupunki, Helsinki
Suunnittelu: arkkitehti Karin Krokfors, 2011

As oy Kellokas on kahden kaupunkipientalon kokonaisuus, jossa on lähestytty kestävyyttä ekologisesta, taloudellisesta ja sosiaalisesta näkökulmasta. Rakentamisessa on pyritty laatuun ja kestävyyteen. Kellokas on täystiilinen matalaenergiatalo. Seinärakenne on hengittävä ja koostuu kantavasta kennotiilestä ja ruukintiilestä tehdystä julkisivumuurauksesta. Tiili liittää rakennuksen Vanhankaupunginkosken teollisuusmiljööseen.

Tilat ja käyttövesi lämmitetään auringon ja maalämpöpumpun hybridijärjestelmän avulla. Kesällä aurinkokeräinten ylijäämälämpöä ajetaan maahan, josta sitä talvella hyödynnetään maalämpöpumpun avulla. Kesällä maalämpöpumppua voidaan käyttää myös viilentämiseen. Varaavat tulisijat on liitetty mukaan lämmitysjärjestelmään. Talossa hyödynnetään passiivista aurinkoenergiaa: ikkunoiden kautta auringon lämpösäteilyä varastoituu kivirakenteisiin.

Muunneltavuus sekä työn ja asumisen yhdistäminen ovat olleet keskeisiä lähtökohtia tilasuunnittelulle. Asuntoja voidaan muokata, laajentaa ja supistaa asukkaiden elämäntilanteen mukaan, esimerkiksi vuokraamalla vajaakäytölle jääneet huoneet työtiloiksi tai erillisiksi asunnoiksi. Asukkaan ei tarvitse luopua asunnosta tilatarpeen muuttuessa. Kohde on ryhmärakentamishanke.

Kohteesta lisää: 

http://www.karinkrokfors.fi/ryhmarakennuttaminen.html


Näytä Eko-Boxi suuremmalla kartalla