SÄÄDÄSÄÄDÄ JA SÄÄSTÄ – asukkaan muistilista

Asuminen muodostaa yksilötasolla 24 %, ravinnontuotanto 14 % ja liikkuminen 12 % keskivertosuomalaisen hiilidioksidipäästöistä. Asumisen energiankulutusta ja päästöjä voi kuitenkin leikata monella tapaa – samalla säästyy rahaa.

Lämmityksen osuus kodin energiankulutuksesta on noin puolet. Asunnon sisälämpötilan laskeminen asteella vähentää lämmityksen energiankulutusta 5 %. Tiivistämällä ovet ja ikkunat voi välttää vedon tunnetta, kunhan ei samalla tuki korvausilman reittejä. Ikkunat ovat yleensä talon lämpöteknisesti heikoin lenkki. Lämmitys- ja lämmönjakojärjestelmän säädöllä voidaan usein nipistää 10–20 % energiankulutuksesta.

Sähkön osuus kodin energiankulutuksesta on noin kolmannes. Ostettaessa kodinkoneita ja laitteita, kannattaa valita energiatehokkain vaihtoehto. Vaikka laitteiden energiankulutus vähenee, on kotitalouksien sähkönkulutus nousussa.

Reaaliaikainen sähkönkulutusmittari paljastaa energiarosvot ja voi auttaa säästämään sähköä jopa 10 %. Monet sähköyhtiöt tarjoavat kulutuksen seurantaa verkossa. Virransäästötilassa olevat laitteet aiheuttavat 5–10 % kotitalouksien sähkölaskusta. Katkaisijalla varustettu jatkojohto sammuttaa virran yhdellä napsautuksella.

Lämpimän käyttöveden osuus kodin energiankulutuksesta on noin viidennes. Kaksi minuuttia suihkussa kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin jääkaappi vuorokaudessa. Vettä säästävä suihkupää leikkaa kulutusta 30–50 % ja vesihanan säästösuutin 30–70 % verrattuna tavanomaiseen vaihtoehtoon. Tehokkain tapa säästää energiaa on välttää turhaa vedenkulutusta.

Hiilijälkeä on helppo pienentää siirtymällä uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettuun vihreään sähköön tai kaukolämpöön. Niin pien- kuin kerrostalossa voidaan myös tuottaa itse uusiutuvaa energiaa esimerkiksi aurinkolämpökeräimen avulla. Vihreätäkään energiaa emme voi kuitenkaan tuottaa rajattomasti. Siksi energiansäästö on tärkeää. Säästetty energia on parasta energiaa.

Asumisen ohella hiilidioksidipäästöjä syntyy eniten ravintotottumuksistamme ja liikkumisesta. Ravinnonkin hiilijälkeen vaikuttaa eniten se, millä kauppaan mennään. Jalan tai pyörällä asiointi on ympäristön kannalta paras valinta.