KUMMATTI

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Harri Hagan

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Harri Hagan

Kierrättävää purkamista ja uusiutuvia energioita
Kummatin lähiö, Raahe
Arkkitehti: Harri Hagan (peruskorjaus) 2008–

Kummatin lähiö Raahessa on esimerkki asumismukavuuden ja energiatehokkuuden parantamisesta sekä rakennusten osapurkamisesta ja betonielementtien uudelleenkäytöstä. Ennen korjausta 13 kerrostaloa olivat ehtineet muuttotappiokunnassa liki autioitua.

Suurille perheasunnoille ei enää ollut alueella kysyntää, joten ne poistettiin pistetaloista. Betonielementtejä hyödynnettiin sellaisenaan alueella piha- ja huoltorakennuksissa sekä autokatoksissa. Elementtejä myytiin myös lähialueille maatalousrakennusten osiksi. Samalla rakennusten energiatehokkuutta parannettiin muun muassa lisäämällä ilmanvaihtoon lämmöntalteenotto, ja seinäpinnoille ja katolle lisättiin aurinkopaneeleja ja 2 tuuliturbiineja.

Asumisviihtyisyyttä parannettiin rakentamalla asuntoihin aidattuja pihoja, joissa on viherhuone ja pieni kasvimaa. Yleisille piha-alueille istutettiin hyötykasveja, kuten omenapuita ja marjapensaita. Asunnot muutettiin esteettömiksi. Yhteiset saunat nostettiin kellarikerroksista katoille. Yhteistiloja lisättiin muun muassa keittiöllä varustetulla asukastuvalla. Hankkeen kustannukset jäivät 75 % paikallisen uudisrakentamisen hintatasosta.

Kohteesta lisää: Rakentajan kalenteri 2013