LANTTI-TALO

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Yrjö Suonto (1) ja Aalto yliopisto puurakentaminen (2 ja 3)

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Yrjö Suonto (1) ja Aalto yliopisto puurakentaminen (2 ja 3)

Nollaenergiapientalo asuntomessuilla
Sijainti: Sartrenkuja 1, Vuores, Tampere
Suunnittelu: Aalto-yliopisto Puurakentaminen, 2012

Lantti-talo on Suomen ensimmäinen nollaenergiapientalo. Se on puurakenteinen  ja Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnittelema Tampereen Vuoreksen asuntomessuille. Se on perheasunnoksi jalostettu versio Luukku-talosta.

Lantti-talo tuottaa tarvitsemansa sähkön aurinkosähköpaneeleilla, ja se lämpiää aurinkolämpökeräimillä ja kaukolämmöllä. Talon kokonaisenergiankulutusta kuvaava E-luku on -1, eli se tuottaa vuositasolla vähän enemmän energiaa kuin kuluttaa. 60 m² aurinkopaneeli tuottaa 7000 kWh sähköä ja 8 m² aurinkokeräin 40 % lämpimästä käyttövedestä. Kesällä talo niin sanotusti lainaa ylimääräisen energian verkkoon ja talvella taas ottaa sen takaisin. Maalämmöllä Lantti-talon E-luku olisi ollut vieläkin parempi, mutta kaukolämpö oli investointina edullisempi.

Talon muoto on kompakti, ja se on hyvin eristetty. Seinissä on 450 mm ja ylä- ja alapohjissa 510 mm puukuitueriste, Talon ilmanvuotoluku on 0,3 l /h ja vähän sähköä kuluttavan ilmanvaihdon lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde 80 %. Ikkunoiden koko ja  suuntaus on harkittu huolella, niin että luonnon valosta saataisiin maksimihyöty, mutta kesäinen ylikuumeneminen vältettäisiin.

Sähkönkulutusta on minimoitu valitsemalla mahdollisimman energiatehokkaat laitteet ja koneet ja tuottamalla valaistus pääosin LED-valoilla. Kotona/poissa -kytkin laskee sähkönkulutuksen minimiin, silloin kun talossa ei olla.

Talon kustannukset nousivat vielä huomattavan korkealle. Sarjatuotannossa hinta putoaa. Elinkaaritarkastelussa hintaero tavanomaiseen taloon kuroutuu, koska energiankulutus on hyvin alhainen.

Kohteesta lisää: www.lanttitalo.fi

 


Näytä Eko-Boxi suuremmalla kartalla