LUUKKU-TALO

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Suomen asuntomessut (1 ja 4) ja Aalto yliopisto puurakentaminen (2 ja 3)

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Suomen asuntomessut (1 ja 4) ja Aalto yliopisto puurakentaminen (2 ja 3)

Nollaenergiatalo vapaa-ajan käyttöön
Sijainti: Mäntyharju
Suunnittelu: Aalto-yliopisto Puurakentaminen, 2009

Puurakenteinen vapaa-ajantalo Mäntyharjun loma-asuntomessuille. Siinä on hengittävät rakenteet ja koneellinen ilmanvaihto tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettuna. Ensimmäisiä nollaenergiataloja Suomessa: tuottaa auringon avulla (60 m² aurinkosähköpaneeleja ja 5 m² aurinkokeräimiä) vuositasolla yhtä paljon energiaa (8700 kWh) kuin mitä kuluttaa.

Aalto-yliopiston opiskelijoiden suunnittelema ja toteuttama täysin puurakenteinen ja siirrettävissä oleva Luukku-talo osallistui eurooppalaisten korkeakoulujen ekotehokkaan rakentamisen kymmenotteluun, Solar Decathlon Europe 2010 -kilpailuun Madridissa. Luukku-talo voitti kilpailussa arkkitehtuurin osakilpailun ja sijoittui kokonaiskilpailussa viidenneksi. Talo toimii Suomen olosuhteissa nollaenergiatalona ja Madridissa plusenergiatalona.

Energiatekniikan lisäksi rakennuksessa on kiinnitetty huomiota muihinkin kestävän rakentamisen kysymyksiin: käytetyt rakenteet varastoivat hiiltä, joka on poissa ilmakehää lämmittävästä hiilidioksidikuormasta. Rakennuksessa oli kilpailuvaiheessa oma harmaiden jätevesien käsittely.

Kohteesta lisää: www.sdfinland.com