MALTA

Malta

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © ARK-house Arkkitehdit Oy.

Yhteisöllistä asumista palveluiden äärellä
Sijainti: Jätkäsaari, Helsinki
Suunnittelu: arkkitehdit Pentti Kareoja ja Heljä Herranen / ARK-house Arkkitehdit Oy, 2011–2013

As Oy Malta on asukkaiden urakoima, ja se on ensimmäisiä ryhmärakentamiskerrostaloja Suomessa sitten 1950-luvun. Tätä ennen valtaosa taloista oli tulevien käyttäjien rakennuttamia, jolloin laatuvaatimukset olivat korkealla ja talot kestivät. Maltassa on 61 asuntoa ja reilut 100 asukasta. Asukkaat osallistuivat tulevien asuntojensa suunnitteluun, ja arkkitehdillä olikin suuri työ kaikkien unelmien yhteensovittamisessa saman katon alle – monenkirjava julkisivu kuvastaa asukkaiden kirjoa.

Sosiaalisuus on Maltan keskeinen tavoite, ja talossa on poikkeuksellisen runsaasti yhteistiloja, yhteensä 500 neliötä eli noin 10 % kokonaispinta-alasta. Maantasokerroksessa on yhteinen olohuone kirjasto- ja elokuvanurkkineen. ”Elokuvateatteri” on asukkaille tärkeä. Yhteinen ruokasali on talon päätila: asukkaat kokoontuvat kolmesti viikossa yhteisaterialle, jonka kukin asukas vuorollaan kykyjensä ja taitojensa puitteissa valmistaa. Parhaimmillaan siellä on ollut 90 ihmistä yhdessä syömässä. Ylin kerros on kokonaan yhteistilaa. Asukkaiden suosikki ja ylpeydenaihe on 60 m2 viherhuone sekä kattoterassi, jolla lapset ovat kesähelteillä telttailleet. Ylin kerros yhdistää porrashuoneet.

Yhteisöllisyys on lisännyt Maltassa tilatehokkuutta ja kestävää elämäntapaa. Esimerkiksi juhlatilan takia asunnoissa ei tarvitse olla niin isoja olohuoneita kuin niissä muuten olisi. Talossa ei myöskään ole asuntokohtaisia saunoja vaan yhteissauna. Maltassa kukoistaa jakamistalous: asukkaat lainailevat poria, autoja jne. Myös vierashuoneita on lainattu. Lasten hakeminen päivähoidosta on yhdistetty. Lainailua, kimppakyytejä jne. varten asukkailla on oma verkkosivusto.

Malta sijaitsee Helsingin ydinkeskustan tuntumassa kevyen liikenteen valtaväylän Baanan päässä. Talossa on hyvät pyöränsäilytystilat ja korjauspaikat. Talossa onkin vain 24 autopaikkaa eli vain joka kolmannelle taloudelle. Myös autoja lainaillaan. Talon energiatehokkuus on lähes passiivitalon tasoa.

Kohteesta lisää: http://www.maltatalo.fi