OLKIPAALIMAJAT

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Jenni Reuter (1, 2 ja 4) ja Juha Ilonen (3)

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Jenni Reuter (1, 2 ja 4) ja Juha Ilonen (3)

Luonnonmukaisia vierasmajoja pyöräilijöille
Sattmark, Parainen
Suunnittelija: arkkitehti Jenni Reuter, 1997

Saaristotien ja Paraisilta Airistoon johtavan veneilyväylän risteyksessä on kahvila, jonka yhteyteen rakennettiin kolme 14 m2 yöpymismajaa mm. Ahvenanmaalle suuntaavien pyörämatkailijoiden tarpeisiin. Majat toteutettiin olkipaalirakentamisen leireillä kesinä 1997 ja 1998.

Suunnittelun lähtökohtana olivat olkipaalit (noin 75 x 45 x 35 cm) ja uusiokäyttöiset ikkunat (68 x 98 cm), yöpymistilat neljälle, mahdollisuus yksinkertaiseen ruuanlaittoon ja oleskeluun. Olkipaalirakentamiselle on luontevaa minimoida seinässä olevat aukot. Majassa ikkunat ja ovet onkin sijoitettu omiksi seinikseen täysin aukottomien olkipaaliseinien väliin. Sisäänkäyntejä on kaksi, molemmat majan valoisaan keskiosaan, jossa sijaitsevat keittotaso, kamiina ja ruokapöytä.

Majoissa käytettiin mahdollisimman paljon paikallisia rakennusaineita kuljetusten vähentämiseksi. Olkipaalit on paalattu lähipelloilla ja kuivattu talven yli läheisessä ladossa, suurin osa puumateriaalista on ympäröivistä metsistä, perustuksissa on käytetty luonnonkiveä, uusiokäyttöön ajautuneet ikkunat ovat kotoisin Littoisten vanhasta verkatehtaasta, terva on valmistettu pienessä tervahaudassa kilometrin päässä rakennuspaikalta, ja rappauksen ainesosat ovat paikallista savea, hiekkaa, lehmänlantaa ja olkea. Rakennusmateriaalit ovat luonnonkierrossa hajoavia.