SAPOKAN VESIPUISTO

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Pekka Hänninen

Haisevasta satamalahden pohjukasta vehreäksi puistoksi

Sijainti: Sapokka, Kotkansaari
Suunnittelija: kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen, 1994

Kotkan Sapokanlahden pohjukka on ollut kaavassa puisto jo vuodesta 1917. Silti se oli ränstynyt, liettynyt ja pahoin saastunut, kun sen kunnostaminen 1990 aloitettiin. Lahti imuruopattiin ja siihen alettiin pumpata puhdasta merivettä. Puhdas vesi pulppuaa 20 metriä korkean putouksen ja siihen liittyvien purojen välityksellä lahteen samalla hapettuen. Lahteen istutetut karpit pitävät omalta osaltaan huolen veden puhtaudesta.

Putous ja solisevat purot muodostavat leimallisen vesielementin alueelle. Vesiaiheen lisäksi Sapokan Vesipuiston suunnittelun keskeisiä tekijöitä olivat runsas ja monipuolinen kasvillisuus, kivet ja valaistus. Kasvillisuus ja valaistus myötäilevät vuorokauden aikoja ja vuodenkiertoa. Kivipuistossa on nähtävillä yleisiä kivilajeja. Puistoon on lisäksi sijoitettu eri taiteilijoiden veistoksia.

Sapokassa yhdistyvät lahden kunnostus ja puhdistus estetiikkaan ja hyötyyn, ja kolme hehtaaria käsittävästä puistosta on tullut suosittu virkistäytymispaikka ympäri vuoden. Se on saanut luisia palkintoja, mm Vuoden ympäristörakennepalkinnon 1994.

Sapokan Veispuistosta Kotkan sivuilla