SKAFTKÄRR

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Porvoon kaupunki

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Porvoon kaupunki

Energiatehokkuus ja alhaiset hiilidioksidipäästöt kaavoituksen perustaksi
Sijainti: Skaftkärr, Porvoo
Suunnittelija: Porvoon kaupunki (arkkitehti Eero Löytynen ym.), 2010–

Skaftkärr on Porvoon kaupungin kaavoittama ja SITRAn tukema pientalovaltainen energiatehokas kaupunginosa. Alueen talot, palvelut, asuinympäristö ja liikennejärjestelmät suunniteltiin mahdollisimman energiatehokkaiksi. Työkaluksi kehitettiin energiakaava, jossa energiatehokkuustavoitteet on tuotu jo kaavoitusvaiheeseen. Alueesta tehtiin useita vaihtoehtoisia malleja, joiden energiatehokkuutta vertailtiin. Alue on 400 ha ja sinne on määrä tulla 700 asukasta.

Kaavoituksella on pyritty ohjaamaan asukkaita kevyen ja julkisen liikenteen käyttöön yksityisautoilun sijaan: bussilla, pyörällä tai kävellen pääsee suoraan ja joutuin Porvoon keskustaan, autolla saa kiertää hankalamman lenkin.

Uusiutuvien energiamuotojen hyödyntäminen on huomioitu kaavoituksessa suuntaamalla talot etelään. Rakennustapaohjeissa ohjattiin puurakentamiseen, jolloin hiiltä varastoituu alueen rakennuksiin. Alueella on matalaenergiaverkko eli matalaenergiarakennuksille tarkoitettu alempaa lämpötilaa käyttävä kaukolämpöverkko. Lisäksi asumisen aikaista energiankulutusta pyritään alentamaan Living Lab hankkeessa mm. realiaikaisen energiankulutuksen, energianeuvonnan ja sähköisen tietopankin avulla.

Pilottihankkeen on määrä olla esimerkki uusille asuinalueille. Hankkeeseen liittyi runsaasti taustatutkimuksia, jotka on julkaistu hankkeen kotisivuilla.

Kohteesta lisää:
www.skaftkarr.fi
Energiatehokkuus kaavoituksessa -julkaisu
www.stok.fi
livinglabs
www.talotekniikkainfo.fi


Näytä Eko-Boxi suuremmalla kartalla