YMPÄRISTÖTALO

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Pekka Hänninen

Klikkaa kuvaa suuremmaksi. KUVAT: © Pekka Hänninen

Energiatehokas toimistorakennus tuottaa viidenneksen energiastaan
Sijainti: Viikinkaari 2a, 00790
Suunnittelu: arkkitehti Kimmo Kuismanen / Arkkitehtitoimisto AB Case Consult Ltd, 2011

Ympäristötalo (6500 m2) oli valmistuessaan Suomen energiatehokkain toimistorakennus. Sen lämmitysenergian ja sähkön kulutusten tavoite on 70 kWh/m2, joka on alle puolet vastaavan tyyppisen rakennuksen kulutuksesta.

Rakennusvaipan pinta-ala minimoitiin ja runko toteutettiin hyvin energiatehokkaana: mitattu ilmanvuotoluku on vain 0,56 litraa tunnissa ja kaikkien ikkunoiden ja lasiseinien u-arvo 0,8. Eteläjulkisivu on luonnonmukaisesti älykäs: kaksoisjulkisivu varjostaa kesällä, mutta päästä talviauringon lävitseen. Kesäisin julkisivun välitila tuulettuu painovoimaisesti, talvella se kerää auringon lämpöä ja toisaalta suojaa tuulen viilentävältä vaikutukselta. Julkisivuun on liitetty aurinkosähköpaneeleja, jotka tuottavat viidenneksen talon energiatarpeesta. Niiden nimellisteho on 60 wattia. Lisäksi tuuliturbiinit tuottavat hieman sähköä. Kesäinen jäähdytysenergia otetaan kalliosta 25 porakaivon avulla.

Rakennuksessa on paljon energiatehokkuuteen tähtääviä yksityiskohtia. Työhuoneiden valaistusta ohjaava automatikkaa sammuttaa valot luonnonvalon ollessa riittävä tai kun huone ei ole käytössä. Osastoitu ilmanvaihto on automatisoitu toimimaan tarpeen mukaan ja vedenkulutusta hillitään alhaisella vedenpaineella. Portaikko on suunniteltu hissiä houkuttelevammaksi ja pyöräilijöille on hyvät pukeutumis- ja säilytystilat. Ala-aulan näytöltä voi seurata rakennuksen sen hetkistä energiankulutusta ja -tuotantoa. Vastaavien monitorien on todettu ohjaavan käyttäjiä energiatehokkuuteen.

Kohteesta lisää:
Viikin ympäristötalo -pdf
www.hel.fi
www.stadinilmasto.fi